cocktail-world.pl

cocktail-world.pl – moda, uroda, zdrowie, dieta

koktajl szpinak awokado
Dieta

Jak przygotować koktajl szpinak awokado?

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że wiosenny koktajl szpinak awokado jest nie tylko pyszny, ale również dostarcza mnóstwo witamin. Doskonale sprawdzi się na lekką kolację lub drugie śniadanie.

Sposób przygotowania przepisu

W pierwszej kolejności do dzbanka trzeba włożyć szpinak i obrane, pokrojone na kawałki awokado, kiwi, jabłko, a także siemię lniane. Można oczywiście dodać miodu. W następnej kolejnoście należy dolać wodę i zmiksować. Rekomendowane jest picie od razu po przygotowaniu.

Właściwości zdrowotne awokado

Warto wiedzieć, że w omawianym owocu w porównaniu do zdecydowanej większości owoców znajduje się stosunkowo mało cukrów prostych. Ponadto awokado jest niezwykle bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Godny uwagi jest fakt, że zawartość omega-9 w owocu sięga średnio 20-30%. Owoc ceniony jest także ze względu na świetną proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6. Jak wiadomo są one konieczne do właściwego funkcjonowania organizmu.

Nie można zapomnieć, że w omawianym owocu znajduje się więcej potasu niż w bananach. Zadaniem wspomnianego pierwiastka jest czuwanie nad prawidłową pracą serca. Oddziałuje również bardzo korzystnie na układ nerwowy. Ponadto awokado zawiera w swoim składzie bardzo dużo witamin C, E i A. Należy mieć świadomość, że mają one działanie przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie awokado będzie korzystnie wpływało na oczy. Jest w nim bowiem zeaksantyna i luteina.

Właściwości zdrowotne szpinaku

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że szpinak ma bardzo dużą liczbę prozdrowotnych i leczniczych właściwości. Nikogo nie powinien zatem dziwić fakt, że jest on zaliczany do najzdrowszych warzyw. Warto wiedzieć, że jedzenie liści szpinaku może ochronić przed rozwojem chorób nowotworowych czy miażdżycą. Godny uwagi jest fakt, że szpinak można spożywać nie tylko na surowo, ale również po obróbce termicznej. Ponadto warzywo nie straci swoich cennych właściwości, gdy będzie podawane na gorąco.

Warto wiedzieć, że jedzenie szpinaku jest zalecane zarówno dzieciom, jak i kobietom w ciąży. Warzywo jest bowiem doskonałym źródłem kwasu foliowego i żelaza. Koniecznie trzeba zaznaczyć, że szpinak ma taką samą ilość wspomnianego żelaza, co wołowina. Nie można oczywiście zapomnieć, że żelazo pochodzenia zwierzęcego jest przyswajalne w znacznie wyższym stopniu. Ponadto w 100 g szpinaku dostarcza tylko 23 kcal. Należy mieć świadomość, że potas i witaminy z grupy B będą korzystnie oddziaływać na spalanie tłuszczów czy węglowodanów. Jedzenie omawianego warzywa przedłuża także uczucie sytości po posiłku.